Brightside sailing

www.brightsidesailing.nl

Blog

YSY ronde om Noord-Holland

Posted by brightside sailing on June 20, 2013 at 3:20 PM

14/15 juni waren weer de langste dagen van het jaar en YSY organiseerd dan het rondje om Noord-Holland. De Ronde Noord-Holland start in Muiden en finisht in IJmuiden over het Markermeer en IJsselmeer via Enkhuizen naar Kornwerderzand. Daarna via het wad de Noordzee op. Wij voeren in de orc 2 klasse en mochten als aller laatste starten.

 

Onze start was op vrijdag middag om 1 uur. We gingen al vrij vroeg het water op en hadden dus alle tijd om de startlijn op te zoeken en daar nog een beetje rond te dobberen. Na dat we de start van de orc 3/4 gezien hebben, gaan wij ons zelf klaar maken voor de start. We hadden een scherpe start. Bovenin bij het startschip waren we als 1 van de eerste weg. Helaas voer de orc 1 klasse in dezelfde start en kwamen de grote schepen flink over ons heen. Naar 1 tack over stuurboord voeren we terug over bakboord naar de boei.

Een goede set, want een groot gedeelte van de vloot moest mee zodat wij ruimte hadden voor de bovenboei. Na de bovenboei zetten we de spinnaker er op en knalden we naar Enkhuizen. Het kwam niet aan op de tactiek maar meer op de trim. De koers was prima onder spinnaker te bevaren en het veld liep niet ver van elkaar vandaan. Na een enigszins spectaculaire finish vlak achter een Contest 48 gingen we snel naar de sluis, want we wilden zo snel mogelijk in Kornwerderzand zijn. Dit had allemaal te maken met de tactiek. Wij wilden zo snel mogelijk het wad op zodat we optijd bij Texel waren, om van af daar stroom mee te krijgen tot aan IJmuiden. Het rak Enkhuizen - Kornwerderzand was goed te belopen, eerste stuk op gennaker omdat het net wat te hoog was voor de spinnaker. Daarna snel naar de spinnaker gewisseld, omdat de wind draaide naar zuid-west. Niet geheel vlekkeloos, na een kleine zandloper liepen we onder spinnaker met een lekker gangetje naar Kornwerderzand.

Bij Kornwerderzand aangekomen hebben we nog even onze tactiek bekeken en de nieuwe gribfiles opgehaald en we waren het allemaal over eens. Zo snel mogelijk naar Texel. De wind die zou verder door draaien naar Zuid-west en er uit kakken naar 8 knopen wind. Als het een beetje mee zat konden we snel de gennaker er op zetten en is het hele stuk te bevaren. Kornwerderzand uit gekomen hadden we nog een lichte stroom mee en moesten we het eerste stuk opkruisen. Al snel was duidelijk dat de wind er verder uitkakte dan voorspeld. Een paar bakboord-stuurboord situaties telkens met hetzelfde schip maakte het er ook niet beter op. Toen we net van het schip af waren, kakte de wind er volledig uit. Het was dobberen geblazen en met stroom tegen was het een wedstrijd wie het minst hard achteruit vaart. We hebben nog even de gennaker gezet op een halve windse koers, maar dat hielp niet echt. Op een gegeven moment hadden wij de slag te pakken. Van achter kwamen boten aanzetten die de gang er aardig in hadden. Wij zijn naar dezelfde kant gekropen en begonnen ook weer te varen. Naarmate de wind ook maar iets ruimer werd hebben we de gennaker er op gezet en die hebben we er op gehouden tot dat de wind zo ruimde dat de spinnaker er op kon. We voeren inmiddels vrij dicht bij Texel, het bleek allemaal vrij goed uit te gaan pakken en we waren door de windstilte iets te laat onder Texel. Wel viel alles te bevaren en leek een kruisrak op het wad uitgesloten. We kregen stroom mee, het begon weer te waaien en we stroomden zo de Noordzee op. We zijn strak tegen de kust aan gekropen en dit bleek weer goed uit te pakken. Bij de kust stond een landwind waar we enorm van konden profiteren. Boten onder ons zakten steeds verder weg en wij konden het hele stuk langs de kust doortrekken. Het begon alweer licht te worden en de wind trok flink aan. Bij IJmuiden aangekomen moesten we nog 1 hoogte-slag maken, waarna we direct door naar de finish konden.

Vermoeid rond een uur of 10 maar met een goed gevoel na een fantastische enerverende race zijn wij ons bed in gedoken om even bij te komen.

Met een 5e plek zijn we niet ontevreden. Achter af was het misschien verstandiger geweest om nog even te blijven liggen in Kornwerderzand. In ieder geval, dat hebben wij opgemaakt uit de uitslagen.

 

Peter Peter Pruis

Categories: Wedstrijden