Brightside sailing

www.brightsidesailing.nl

Blog

Flevo Race 2013

Posted by brightside sailing on August 19, 2013 at 1:00 PM

Het Brightside sailingteam heeft 16, 17 en 18 augustus de Flevorace in Enkhuizen gevaren. De voorbereiding met een aankomst om 01.00 uur in Enkhuizen was suboptimaal, maar dat deed geen afbreuk aan onze motivatie: we gingen knallen! Het team bestond dit weekend uit Peter, Perry, Otmar, Auke, Guus en invaller Thijs.

 

 

Vrijdag voeren we een lange baan-wedstrijd. Bij de start was het zoals gewoonlijk een strijd om uit de vuile wind van de grotere boten weg te komen. Dit lukte aardig en we voeren een goed eerste kruisrak, boatspeed was lekker en de tackjes waren snel. Gelukkig voeren we niet vooraan, want onze informatie over de te varen baan bleek onjuist. Ondanks het goede eerste rak verloren wij de aansluiting met ons veld langzaam. Op zich niet zo erg omdat wij met onze rating minder snel hoeven te varen dan de meeste boten uit onze klasse. Echter het bleek een zwaar nadeel doordat de wind instabiel was en steeds in het voordeel van de voorste boten draaide en in ons nadeel. Zo werd de bovenboei van een kruisrak voor hun opeens bezeild en ons reachrak werd voor de wind en dus bleek de zeilwissel van spinaker naar genaker verkeerd en hebben we weer terug moeten wisselen. Toen wij bij het kruisrak kwamen draaide de wind weer terug. Al met al kwamen we steeds verder op en ook wat tactische beslissingen bleken niet goed uit te pakken. Resultaat: van de gestarte boten waren we laatste...

 

 

Zaterdag en zondag stonden korte baan-wedstrijden op het programma. Dit was voor ons team met deze boot de eerste keer upwind-downwind en we wisten dat het heel moeilijk zou worden om onze sterke tegenstanders bij te blijven. Gevoelsmatig voeren we behoorlijk goed, de boot was goed op snelheid, boathandeling was strak. Ook de starten gingen aardig: de lijn was lang voor onze kleine startgroep en we wisten steeds bij het startschip te starten met vrije wind en alle gelegenheid op te tacken als we onder de snellere boten dreigden weg te zakken. Toch bleek zaterdag dat we tactisch echt te kort kwamen. Elke seconde telt op de korte baan en ons gebrek aan ervaring was ons fataal. We werden 3 keer laatste en er ontstond twijfel of het überhaubt wel mogelijk was om korte baan te varen met onze FF110. ’s Avonds hebben we onder het genot van de pannekoeken van Otmar veel gediscussieerd over hoe we het beter konden doen. Er werd besloten om tactisch actiever te gaan varen: vaker tacken om zo min mogelijk meters te varen naar de boei.

 

 

Zondag begonnen met nieuwe moed. Alle koppies stonden strak van de concentratie en het strijdplan was uitvoerig besproken. Het resultaat mocht er zijn. We lagen na het eerste rak nog mooi in het veld en het eerste downwindse rak maakten we zelfs behoorlijk wat goed op onze voorliggers. We wisten dit vol te houden en uiteindelijk eindigden we als 5e van de 10! Het kan dus toch! Dat deze bij deze race onze concentratie grotendeels verbruikt was bleek uit het feit dat we hierna erg rommelig voeren. Boathandeling was niet meer zo strak en er werd te veel gediscusieerd en te weinig constructief gepraat over tactiek. We eindigden slecht en bij de meeste was de pit er ook wel uit. We zijn na de finish teruggevaren naar Stavoren.

 

 

Al met al hebben we een mooi weekend gehad met veel leermomentjes. Om bij dit soort wedstrijden goed te kunnen eindigen zullen we met name tactisch nog een hoop stappen moeten zetten. Aan de andere kant hebben we kunnen zien dat onze training op boathandeling afgelopen jaar zich absoluut heeft uitbetaald en goed standhoudt op de korte baan. Volgend weekend de 24-uurs race met dezelfde bemanning. We staan al weer te springen!

Categories: Wedstrijden