Brightside sailing

www.brightsidesailing.nl

Blog

24 uurs race

Posted by brightside sailing on August 30, 2013 at 11:35 AM

De weerberichten waren het met elkaar eens: een redelijk constante oostenwind werd voorspeld voor de 24 uurs race. Bij de start 10 knopen in de loop van de ochtend zou hij door zetten naar een 15 knopen draaiend van 100 naar 90 graden.

Het puzzelen kon beginnen. Na een goed plan en een grote pan Mac & Cheese te hebben gemaakt zijn we onder spinnaker met een licht windje gestart. We voeren eerst het start rak waarna we een paar rakjes pakten en uiteindelijk door naar Kornwerderzand om het wad op te gaan!

De sluis passage ging perfect we kwamen precies optijd in de sluis en hoefden eigenlijk niet wachten. Helaas waren we wat tevroeg bij Harlingen waardoor we nog een poosje stroom tegen hadden. In een schitterende heldere nacht spoelen we onder spinnaker tussen Vlieland en Terschelling de Noordzee op. Met een hoop mooie rakken en heerlijke spekpannenkoek zijn we de nacht prima doorgekomen.

Met zonsopgang moesten we gaan kruisen richting Kornwerderzand, de wind was flink toe genomen tot 20kts+ en niet door gedraaid naar 90 graden. Balen want nu pakt het kruisrak verkeerd uit. Wel gelukkig met opkomend tij en dus een dikke stroom mee. Helaas moesten we erg lang wachten op de sluis waardoor de sluis compensatie een beetje tegen viel.

Met nog een uur of 5 te gaan op het IJsselmeer konden we nog +- 40 mijl varen, dit is teweinig. Na wat gepuzzel kwam er uit dat we onder Medemblik nog 5 mijl erbij konden pakken. De laatste 50 mijl naar de finish was halve wind, maar omdat de wind er uit kakte konden we dit rak onder gennaker varen.

We kwamen er achter dat we die laatste 5 mijl niet meer konden pakken.

We voeren nog wel overal keihard onderdoor en finishten 32 seconden te laat, perfect dus! 164 gevaren mijl en 6 mijl compensatie.

met 5 mijl minder dan de top tien zitten we er aardig bij, maar helaas slechts een 23e plek. Dit toont maar weer aan hoe scherp er word gezeilt in de ORC en dat je de boot echt goed op snelheid moet hebben en geen reken foutjes mag maken wil je een beetje mee doen.

Volgende keer 5 mijl meer varen dus!

Hier onze route
http://www.kustzeilers.nl/php_24uurs/zovoer.php?entryid=094

 

Otmar

Categories: Wedstrijden