Brightside sailing

www.brightsidesailing.nl

Blog

Terugblik 2013 met Brightside Sailing

Posted by brightside sailing on December 30, 2013 at 2:35 PM

Afgelopen jaar was ons eerste volle jaar met een pool van 10 jonge mannen. De doelen waren gesteld: lange afstand wedstrijden met wat korte baan voor de afwisseling. Bij de trainingen zou de nadruk gaan liggen op boathandling, met name met de nieuwe spinaker die aan het begin van de lente kwam.

 

De eerste wedstrijd was de 50 mijls die Peter en Perry dual-handed gevaren hebben. Een minuut te laat gestart en het ontbreken van een spinaker maakte dat het resultaat tegen viel. In het Pinksterweekend is er flink getrained met de nieuwe spinaker en het ging verassend goed. Dit zou nog wel eens wat kunnen gaan worden. Dat bleek: een 3e plek bij de HT-race! De Ronde om Noord Holland zal iedereen bijblijven vanwege de (achteruit)dobberwedstrijd op het wad en een mooie 5e plek. De Lenco Regatta was een deceptie vanwege het doormidden scheuren van het grootzeil nog voor de start. ’s Avonds op de wal hebben wij maar weer eens bewezen waar studenten goed in zijn. Bij de Flevorace werd onze boathandling flink op de proef gesteld. Ook op de korte baan bleek dat onze training vriuchten had afgeworpen, want het ging gesmeerd. Wat betreft boatspeed en tactiek was het onvoldoende bleek uit het resultaat, maar het was uitermate leerzaam. Bij de 24-uurs was in tegenstelling tot voorgaande jaren rustig weer voorspeld en wij kozen voor de verandering om rond de eilanden te gaan. Het was een heerlijke tocht, maar in de competitieve ORC-2 klasse bleek het niet genoeg voor een mooie klassering.

 

In het algemeen kunnen wij zeggen dat we onze doelstelling qua boathandling ruimschoots behaald hebben. We hebben ons ontwikkelt tot een geoliede machine en daarmee staat de basis. Dit bewezen wij een aantal weken geleden nog een keer toen we een winterwedstrijdje in Lelystad voeren. Ondanks het feit dat we met twee handen minder voeren stond onze spi vaak eerder dan bij boten die voor ons om de bovenboei gingen. Ook de communicatie gaat steeds beter. Er valt nog wel een hoop te halen op het gebied van trim en boatspeed en niet te vergeten tactiek.

 

Vooruitkijkend naar 2014 hopen wij dat onze leercurve van 2013 zich door zal zetten. De nieuwe boordcomputer zal ons gaan helpen om sneller en vaker onze maximum boatspeed te gaan halen en meer onze eigen race te gaan varen. Daarnaast is er vorige week een nieuwe genua voor licht weer aan de garderobe toegevoegd. Het team in 2014 zal wat uitgedund zijn. Vier van onze jongens hebben (tijdelijk of definitief) afscheid genomen als vast teamlid. Zes goed gemotiveerde jongens blijven over. Ondanks het feit dat we onlangs bewezen hebben ook met minder te kunnen varen, hopen we de komende tijd nog een paar jongens te vinden. We zoeken mensen die net als wij plezier op één hebben staan, maar daarnaast ook gemotiveerd zijn om elke keer beter te presteren. Mocht jij die enthousiasteling zijn, stuur dan een mailtje naar [email protected] of laat een berichtje achter op onze Facebook.

 

Namens Brightside Sailing wensen wij iedereen een sportief en leerzaam 2014. Moge jullie resultaten vooruit gaan, maar het liefst net iets minder hard als die van ons... Tot volgend jaar!

 

 

Staat online Guus de Klein :-)

Categories: Updates en nieuws