Brightside sailing

www.brightsidesailing.nl

Blog

Pinkster training

Posted by brightside sailing on May 21, 2013 at 11:45 AM

Na duizend keer aan iedereen uitgelegd te hebben dat we écht het pinksterweekend gaan trainen in plaats van de NSR varen, konden we vrijdag avond eindelijk richting Stavoren. Iedereen keek er naar uit om weer eens een aantal dagen met elkaar te zeilen. Klap op de vuurpijl was dat we dit weekend eindelijk met de nieuwe spinnaker konden gaan varen. Dit is ook een reden dat we niet aan de NSR deelnamen

Vrijdag aangekomen kregen de aanwezigen (Peter, Otmar, Ivo en Auke ) een opfris/bijspijkercursus wedstrijdregels van niemand minder dan Maarten Bouma. Algehele discussie was binnen tien minuten een feit. Uiteindelijk een interessante en gezellige avond. Na het eerste nachtje aan boord (wat nog best fris was) mochten we de volgende ochtend dan eindelijk de nieuwe spinnaker ophalen bij Gaastra Sails.

Toen deze aan boord was zijn we zo snel mogelijk het water op gegaan en zijn we gaan trainen/spelen met de nieuwe spinnaker. Met een heerlijke wind (10-15 kts) ging dit eigenlijk erg goed. voor een aantal mensen was dit de eerste keer dat ze met spinnaker voeren op deze boot. De manoeuvres gingen eigenlijk allemaal heel erg soepel. Na de lunch hebben we geprobeerd onszelf iets meer druk op te leggen door de manoeuvres rond boeien te doen. Dit was weer even wennen maar ging goed.


's Avonds na de heerlijk pannenkoeken van Otmar kwamen Guus en Joost aan in Stavoren en konden nog mooi mee doen aan de ''lezing'' over crewworks. Daarna nog een erg gezellige avond gehad met de nodige biertjes en wiskey.

Zondagochtend: na wederom een heerlijk ontbijt met verse broodjes (de Coop was het hele weekend open, HULDE) het water weer op, nu met z'n zevenen. Toen we het water op kwamen stond er een mooie 15-17 kts wind. We besloten eerst nog even een aantal manoeuvres met de gennaker uit te proberen met de nu nog wat ''hardere'' wind die er stond (voorspelling was dat de wind er snel uit zou kakken). Geprobeerd wat met deze wind beter werkte, binnendoor of buiten om gijpen met de gennaker. Daarna de spinnaker erop getrokken en nog het een ander geprobeerd met de spi. De lol was er al snel van af, de ochtend verliep namelijk dramatisch: Schoot spinnaker los, spinnaker om de voorstag, spinnakerval bovenin de mast los, spinnaker om de voorstag.....rond 1400 richting sluizen gevaren en Maarten afgezet, die moest namelijk naar de verjaardag van oma Nienke poes. Dit kon absoluut niet gemist worden (iets met een erfenis waarschijnlijk) na de nodige boze blikken (40 boten wachtend voor de sluis en helemaal naar voren varen om Maarten af te zetten) snel weer het water op. Zo rampzalig als de dag voor de lunch verliep zo goed ging het na de lunch. Of het iets met Maarten te maken had laat ik in het midden. Tijdens de lunch de boot op de stuurautomaat flink wat mijlen omhoog laten varen zodat we toen we klaar waren met eten een heel eind downwind konden varen. Veel manoeuvres uitgevoerd met de spi, nu ook met volledige bezetting. ging erg goed, elke gijp, drop of set ging beter. Iedereen werd steeds behendiger en sneller. De crewworks die we de avond te voren geleerd hedden veelal toegepast wat ook meer duidelijkheid en rust bracht. Al met al een superdag. In de haven aangekomen stapten Joost en Ivo af. Joost moest helaas wegens studiedrukte terug naar Groningen en Ivo ging even gezellig barbecuen bij Pa en Ma die in Bolsward zaten.

Zodoende bleven Guus, Otmar, Peter en Auke over. Na het eten erg interessante stof over tacticks bekeken en bediscussieerd. Later op de avond kwamen Maarten en Ivo weer terug en waren we weer met z'n zessen. Toch wel moe van de intensieve dag allemaal redelijk vroeg naar bed gegaan in de hoop dat alle meteorologen in Nederland het fout zouden hebben .

Maandagochtend rustig uitgeslapen want helaas hadden alle meteorologen van Nederland het toch bij het juiste eind, 1 kt wind. Rond een uur of elf toch nog richting sluis gevaren om bij wijze van goed gedrag toch op het ijsselmeer te kijken om zelf vast te stellen dat het 2 a 3 kts waaide en zeilen dus niet echt aan de orde was. Toch de zeilen omhoog getrokken om even te kijken of we de boot sneller dan de wind (2.3 kts) konden laten zeilen. met wat moeite en hulp van de gennaker is dit natuurlijk gelukt. (2.5kts)

Helaas vergeet je na een lange koude winter wel eens een aantal regels met betrekking op het ijsselmeer, zo waren we helaas helaas allemaal even vergeten dat weing wind op het ijsselmeer gelijk staat aan miljoenen ijsselmeer vliegjes overal. Na de meest rare capriolen uit gehaald te hebben om de zeilen een beetje vrliegvrij te krijgen zijn we nog een dik uur bezig geweest met de rest van de boot vliegvrij te krijgen.

14:15 terug in de haven de rest van de boot schoongemaakt en opgeruimd en rond 15:00 zaten we allemaal moe en voldaan terug in de auto/trein.

Al met al een intensief,goed en gezellig weekend gehad. We zijn nu zeker dat we klaar zijn voor het wedstrijdseizoen wat vanaf juni voor ons vol los gaat met elk weekend een wedstrijd. Te beginnen met de HT-Race.

 

Categories: Trainingen

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

1 Comment

Reply Bauke
12:28 PM on May 21, 2013 
Goed verhaal, ziet er uit als een chill weekend. Al leer je natuurlijk nog altijd meer op een NSR ;).