Brightside sailing

www.brightsidesailing.nl

Blog

HT race dag 1

Posted by brightside sailing on May 28, 2014 at 1:15 PM

Ht race 2014,

Na vorig jaar een leuke wedstrijd te hebben gevaren, hadden wij besloten om dit jaar weer mee te doen aan de HT race. Onze doelstelling was om dit jaar de race een beetje te promoten zodat er misschien wel meer deelnemers in de orc komen. Helaas bleek de wedstrijd te zijn georganiseerd direct na de schuttevearrace en vlak voor de NSR.

Wij hebben ons wel ingeschreven en hebben wederom een leuke wedstrijd gevaren.

Het was nog even spannend of we de HT wel gingen varen want in eerste instantie zouden wij met zijn vieren. Na wat rond te hebben gebelt zijn wij uiteindelijk met zeven man gestart.

De start op maandag was een 30 sec te laat en mooi op de verkeerde plek. Het eerste rak na de pollendam konden we niet vrij komen maar na een snelle en goede gijp hadden we eindelijke vrije wind en konden we beginnen aan onze eigen race.

De schepen die voor ons lagen moeten theoritisch gezien ook sneller maar was de achterstand die we op hebben gelopen niet te veel?

Na een flink spinnaker rak met weinig wind waarbij we de boot kwa snelheid goed hadden lopen zag je de schepen met grotere spinnakers langzaam op ons uit lopen.

In een daarop volgend mooi reach rak pakten we wat terug maar knapte het spinnaker blok.

Gelukkig hebben wij bakstagen en vingen deze de schoot op. Na wat spier kracht hebben we er een klap blok tussen kunnen zetten en hebben we vrijwel niks verloren.

We moesten baan C varen en dat betekend dat wij een flink stuk boven vlieland een ton moeten ronden waarna een een lang kruisrak voor de boeg zouden hebben.

We hadden de schepen voor ons nog goed in zicht en hadden twee keuzes we varen er achter aan en proberen zo min mogelijk te verliezen of we tacken weg en kijken of we op een andere manier winst kunnen halen.

Na een andere boot op de ais vrij hard te zien varen aan de andere kant van het veld hebben we besloten om weg te tacken. Eenmaal aan de andere kant van het veld koers gezet naar de ton die we moesten hebben en daar kwamen we door de stroming te laag uit. Dus nog een overstagje strak tegen een zandplaat aan. Met nog maar 10CM water onder kiel. Hebben we de ton gerond.

Op dit punt kwamen alle andere klassen ook samen waar door er de nodige loef dueletjes plaats vonden en wij geen idee meer hadden waar de rest van onze klasse eigenlijk is.

Door een verkeerde peiling kwamen we er achter dat we de vorige ton flink over zeilt hadden dus konden we een een 60 graden koersje naar de volgende ton varen.

Van af hier was het nog een kruisrak naar de finish met stroom tegen. Dus zo strak mogelijk langs de zandbanken maar wel de vaargeul tonnetjes ronden.

Na een super kruisrak te hebben gevaren finiste we als vierde terwijl we kwa tijd als laatste mogen finishen. In iedergeval niet laatste .

Tijdens de uitslag kwamen we er achter dat we tijdens onze aanvals poging 5 min gezeilde tijd hebben verloren op de chillout (nr2) wat ons uit eindelijk op een rating achterstand van 7 min brengt.

Vrij veel en waarschijnlijk teveel voor morgen want dat betekend dat we zo’n 2,5 min voor hun moeten finishen gezeilde tijd

 

Categories: Wedstrijden

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments